Låt dina böcker samla vänner, inte damm
Sverige

home

FAQ
lopend  Bookcrossing?
lopend  Vanliga frågor
Böcker
lopend  Hittat bok?
lopend  Bokring
lopend  Etiketter

 


Vad är Bookcrossing?

Lite kort om BookCrossing
BookCrossing innebär att släppa böcker fria och sedan följa deras resa i världen. Det är möjligt tack vare att varje bok får ett eget BCID-nummer (BookCrossing IDentity) när den registreras på www.bookcrossing.com

BookCrossing-historia
Idén till BookCrossing kom från Ron Hornbaker och hans fru Kaori. De ville skapa en hemsida som skulle ge något till andra människor och som inte fanns sedan tidigare. Efter att ha sökt på internet, upptäckte Ron att något liknande BookCrossing aldrig hade gjorts tidigare i någon större skala. Efter några veckors hårt arbete lanserades hemsidan 17 april 2001. Under det första året växte medlemsantalet väldigt långsamt, men efter att ha uppmärksammats med en tidningsartikel i mars 2002 blev sidan bekant för den större allmänheten. BookCrossing blev en succé och medlemsantalet växer i rasande fart än idag.

Om BookCrossings medlemmar
Medlemmarna är i alla åldrar och kommer från alla delar av världen. Det enda de har gemensamt är att de älskar böcker och är snälla nog att vilja dela med sig av sina böcker till andra. Medlemskapet är gratis, så allt som krävs är tillgång till internet och ett intresse för böcker. Om du är nyfiken på hur många medlemmar det finns i Sverige just nu kan du klicka på den här länken: http://www.bookcrossers.eu/

Så här gör du
Du registrerar en valfri bok på hemsidan. Vid registreringen får boken ett BCID-nummer, som du märker boken med. Det är också klokt att märka boken med adressen till hemsidan. Om du vill, kan du ladda ner färdiga etiketter att sätta fast i boken. Sedan kan du ge den till någon eller lägga den någonstans där den kan bli hittad. Upphittaren kan sedan gå in på hemsidan, skriva in BCID-numret och berätta att boken har blivit hittad. När en ny journalanteckning sparas får bokens tidigare läsare ett meddelande om det och kan på så sätt följa bokens resa från läsare till läsare. När upphittaren sedan är klar med boken är det bara att lägga ut den igen för att bli hittad av nästa person.
Om du hittar en bok, så behöver du inte skriva journalanteckningarna på engelska, framförallt om boken är skriven på ett annat språk. Skriv på det språk du talar!

Finansiering
BookCrossing är gratis. Man behöver inte ens vara medlem för att skriva in journal-anteckningar eller läsa forumdiskussionerna. Men medlemskap (gratis) krävs för att registrera eller frisläppa böcker, liksom för att skriva i forumen. De som vill kan bidra till BookCrossings fortlevnad genom att handla i BC-shoppen (https://secure.bookcrossing.com/store/). Personer som donerar pengar till BC får vingar runt sitt användarnamn i en månad. Vingarna ger dig en del extrafunktioner på hemsidan, som du kan läsa mer om här: https://www.bookcrossing.com/wings.

Hemsidan: www.bookcrossing.com
Själva hemsidan är helt och hållet skriven på engelska. Däremot kan du hitta diskussionsforum på olika språk på sidan, till exempel vårt skandinaviska forum: https://www.bookcrossing.com/forum/31?
På den här supportsidan kan du också hitta en hel del information på de skandinaviska språken. Nu när du har fått veta lite om grunderna i BookCrossing är det dags att sätta igång! Välj ut en bok från bokhyllan, registrera den och släpp den fri. Medan du väntar på att få veta vem som hittar boken, kan du dela ditt bokintresse med andra likasinnade på www.bookcrossing.com
Välkommen till oss!
Denna websida konstruerades av Moem och stoneshop.  Synpunkter kan lämnas via det Skandinaviska forumet
(Laatste update van deze pagina: 24 Mar 2009)

Det finstilta:
Namnet och loggan Bookcrossing är ©Bookcrossing.com. Vi är entusiastiska medlemmar på den sidan, och loggan används hä:r för att göra reklam för originalsidan. Vi planerar inte att profitera på användandet. -o-o- Name and logo are ©Bookcrossing.com. We are enthusiastic participants in that site and have used the logo here to promote the original site. We do not intend to make a profit out of its use.