Låt dina böcker samla vänner, inte damm
Sverige

home

FAQ
lopend  Bookcrossing?
lopend  Vanliga frågor
Böcker
lopend  Hittat bok?
lopend  Bokring
lopend  Etiketter

 


Vanliga frågor

Denna sida innehåller vanliga frågor (Frequently Asked Questions=FAQ). Den är huvudsakligen en översättning av den FAQ sida som finns på www.BookCrossing.com/faqs (tack till TexasWren för mycket av detta FAQ innehåll!). Kan du inte hitta svar på din fråga här, kontakta BC (på engelska): Eller kolla på TexasWrens sida: http://www.texaswren.com/faqs.html

 

Bakgrund

Q: Var kom idén till BookCrossing.com från? (A)

Q: Vem designade loggan? Den är fantastisk. Jag gillar att den lilla boken ser ut som den springer fritt, utan ett bekymmer i världen. :) (A)

 

Allmänt

Q: Jag hittade en bok med ett BookCrossing nummer (BCID) i. Vad gör jag nu? (A)

Q: Hur vet jag att någon hittat en bok som jag frisläppt? (A)

Q: är det ok att registrera saker som inte är böcker, tex tidningar, telefonböcker eller kataloger? (A)

Q: Måste jag läsa boken innan jag registrerar eller frisläpper den? (A)

Q: Jag ser att vissa medlemmar har fler "Releases Caught" (infångade) än andra. Exakt vad är en "caught" release (fångad), och hur skiljer sig "releases caught" (fångad) från "books found" (upphittad)? (A)

Q: Hur stor andel av de frisläppta böckerna fångas ("caught", se ovan)? (A)

Q: Var kan jag läsa journaler för nyligen hittade, nyligen fångade eller de mest beresta böckerna? (A)

Q: Jag kollar på er sida, och kan inte tro vad jag läser. Vill ni verkligen att jag ska ge bort mina böcker? (A)

Q: Vänta lite, ... ni förespråkar väl inte nedskräpning här, genom att föreslå att alla bara lämnar böcker överallt? Ni borde skämmas! (A)

 

Medlemskap

Q: Min e-postadress har ändrats. Måste jag skapa ett nytt medlemskonto? (A)

Q: Hur ändrar jag mitt användarnamn (skärmnamn)? (A)

Q: Jag kan inte logga in, vad gör jag? (A)

Q: Mitt land finns inte i databasen! Varför förolämpar ni mej och mina landsmän? (A)

Q: Hur tar jag bort min BookCrossing prenumeration/säger upp mitt konto? (A)

 

Bilder

Q: Jag försöker ladda upp en bild till min profil eller till en journal, men jag får hela tiden felmeddelande att filen är för stor, till och med efter det att jag förminskat den till de angivna dimensionerna eller filstorleken. Varför? (A)

Q: Jag registrerade en bok, men den lilla bilden syns inte. Varför fungerar det för vissa böcker men inte andra? (A)

 

Frisläppa/skriva journalanteckningar

Q: Vad händer med mina böcker när jag lämnar dem någonstans? Hur kan jag vara säker på att de fångas och journalförs? (A)

Q: Oops! Jag klantade när jag frisläppte en bok! Hur kan jag fixa det? (A)

Q: På nåt sätt har jag registrerat samma bok två gånger, hur tar jag bort den ena kopian? (A)

Q: Jag gjorde ett fel i min HTML och kan inte fixa det! (A)

Q: Vi har ofta dåligt väder här. Vad kan jag göra för att skydda min bok vid utomhusfrisläpp? (A)

Q: Vad är skillnaden mellan ett frisläppningsmeddelande (release note) och en journalanteckning (journal entry)? (A)

Q: Vad är ett temasläpp (“themed release”)? (A)

 

Sajtanvändning

Q: Jag registrerade (eller frisläppte, eller journalförde) precis en bok, men statistiken i min profil visar det inte, vad hände? (A)

Q: Jag är en författare som skrivit vad jag tror är en underbar och viktig bok. Får jag använda denna sajt för att marknadsföra min bok? (A)

Q: Kan jag lägga till en signaturrad i mina PM och foruminlägg? (A)

Q: Kan jag använda ett BCID för ett annat syfte än att registrera en bok (eller journalbok eller e-bok)? (A)

Q: Jag har registrerat en bok, frisläppt den, men glömde skriva ner BCID (BookCrossing ID) numret. Var kan jag hitta numret? (A)

Q: Hur kan jag se om jag är inloggad? (A)

Q: Jag ser att jag är inloggad, men sidan ber mig hela tiden att logga in innan jag kan registrera böcker eller göra journalanteckningar. Vad kan jag göra? (A)

Q: Vad är “Friends List” (vänlista)? (A)

Q: Jag behöver tips om hur jag kan göra min profil personlig! (A)

Q: Min bokhylla och profil ser helt konstiga ut och går ut över kanterna på sidan. Vad har jag gjort och hur kan jag rätta till det? (A)

Q: Jag tycker att sajten är fantastisk och vill berätta för andra om den. Finns det ett lätt sätt att göra det? (A)

Q: Jag kan inte fatta att någon skrev vad de precis gjorde på sidan (eller i en journal eller ett privat meddelande (PM)). Det var direkt olämpligt i mitt tycke. Vad ska jag göra? (A)

Q: Har jag gjort något? Sidan säger att jag inte finns i databasen, eller att det inte finns några böcker i min bokhylla eller att det inte finns några svar på en tråd i forumet. Inte bara det, jag kan inte heller få någon av sökfunktionerna att fungera. Vad har hänt? (A)

 

Terminologi

Q: Vad är skillnaden mellan "tell-a-friend" referenser och "new member" referenser? (A)

Q: Vad är "BX Time"? (A)

Q: Vad betyder böckernas statusförkortningar (TBR, AVL, PC, RES och TRAV)? (A)

Q: Vad betyder "(nt)" i slutet på vissa forums rubriker? (A)

Q: Vad är ett BCID? (A)

Q: Vad är ISBN, då? (A)

Q: RABCK? (A)

Q: PM? (A)

Q: Berätta om ringar och strålar (Rings and Rays). (A)

Q: OBCZ eller OCZ? (A)

Q: ISO? (A)

Q: Wishlist? (A)

Q: BookRelay? (A)

 

Supply Store (BC-shopping)

Q: Var kan jag få tag på alla de häftiga bokmärkena och BC-prylarna jag sett och hört om? (A)

Q: Finns det presentkort i shoppen? Hur länge är de giltiga? (A)

Q: Jag ser vingar runt vissa medlemmars namn. Vad är det och hur kan jag få sådana? (A)

Q: Så om en $5 donation ger mej vingar i en månad, betyder det att $15 ger mig vingar i tre månader eller $60 i 12 månader? (A)

Q: Finns det något ställe där alla mina frågor om Supply Store besvaras? (Förutom här, menar jag!) (A)

Q: Jag försökte handla, men mitt kreditkort avslogs! Vad gör jag nu? (A)


Q Var kom idén till BookCrossing.com från?

A

Vi har alltid gillat sajter som Where's George? (som spårar amrikanska pengar via serienummer) och PhotoTag.org (som tillhandahåller engångskameror och sedan letar reda på dem och visar foton som tagits på färden) och GeoCaching.com (där du kan lagra och söka saker med GPS teknik), så vi sa till oss själva, "okay, vad finns för något annat som folk skulle gilla att frisläppa och sedan spåra?" Och vi tänkte på böcker, vilket är perfekt eftersom alla (nåja, nästan alla) älskar böcker. Tjugoåtta nästan sömnlösa nätter senare, den 17 april 2001, lanserades BookCrossing.com.

åter | upp


Q

Vem designade loggan? Den är fantastisk. Jag gillar att den lilla boken ser ut som den springer fritt, utan ett bekymmer i världen. :)

A

Faktiskt frågar aldrig någon oss det, men vi önskar att någon gjorde det. Loggan designades av Kaori Iha-Hornbaker, medgrundare till BookCrossing.

åter | upp


Q

Jag hittade en bok med ett BookCrossing nummer (BCID) i. Vad gör jag nu?

A

Först av allt, tack för att du kommit så långt och hittat vår sajt. Boken, personen som registrerade dem, och alla läsare på vägen som gjort jouranalanteckningar – alla räknar med dej för att kedjan ska fortsätta genom att du gör en journalanteckning för boken. Det är väldigt enkelt... gå bara till journalen (journal entry), skriv in BCID numret och lämna en kort notis så att andra vet vad som hänt med boken. Eller, om du inte är alls intresserad av boken och inte tänker läsa den, är det också ok... berätta bara. Slutligen, när du är färdig med boken, skicka vidare den till en vän eller låt den bli fri i det ”vilda” så att någon annan kan få glädje av den!

åter | upp


Q

Hur vet jag att någon hittat en bok som jag frisläppt?

A

Systemet skickar ett e-postmeddelande så snart någon gör en journalanteckning för en bok som du släppt fri. Du kan också kolla på din bokhylla med jämna mellanrum för att se alla anteckningar för dina böcker.

åter | upp


Q

är det ok att registrera saker som inte är böcker, tex tidningar, telefonböcker eller kataloger?

A

Nej, BookCrossing är bara till för — ja, böcker. Ljudböcker och e-böcker är okay, eftersom de är en form av böcker. Tidningar, kataloger, ”zines" och liknande saker är oftast inte hållbara nog för att klara resor, och vanligtvis blir materialet snabbt inaktuellt. Vissa medlemmar väljer att registrera journalböcker som sedan fylls i under tiden de reser. Om det är en riktig, fysiskt bok får den ha ett BCID.

åter | upp


Q

Måste jag läsa boken innan jag registrerar eller frisläpper den?

A

Det är helt upp till dej. Frisläpp vad du vill, när du vill, oavsett om du faktiskt läst den eller ej.

åter | upp


Q

Jag ser att vissa medlemmar har fler "Releases Caught" (infångade) än andra. Exakt vad är en "caught" release (fångad), och hur skiljer sig "releases caught" (fångad) från "books found" (upphittad)?

A

Som det definieras nu är en infångad ("caught") bok en som någon annan har gjort en journalanteckning för efter din anteckning. Så boken kan ha frisläppts och hittad, sedan har upphittaren gjort en anteckning eller så kan boken helt enkelt ha getts till en kompis och denne har journalantecknat. Upphittade böcker ("Books found") avser böcker som du har gjort journalanteckningar för efter någon annan. Så dina upphittade böcker kommer att bli någon annans infångade och tvärtom

åter | upp


Q

Hur stor andel av de frisläppta böckerna fångas ("caught", se ovan)?

A

En liten del hittills – ungefär 20-25 % beroende på var du frisläpper den, och hur bra du märker den. Hur som helst, tänk på att vi fortfarande är i starten på detta projekt, och att böcker reser långsamt, och det tar tid att läsa dem. Och självklart har inte alla tillgång till internet – kanske har din bok hittat en person med liten inkomst, som inte har råd med internet. Världen har ändå blivit bättre tack vare din generositet. De flesta av våra medlemmar frisläpper för glädjen i att dela med sig – infångade böcker är bara grädden på moset.

Tänk på detta: du kanske får en e-post om 5 år med besked att någon har journalfört en av dina böcker. Och denne någon kan vara halvvägs runt jorden. Föreställ dej hur uppspelt du kommer att bli den dagen, och hur mycket du kommer att önska att du försett världen med ännu fler böcker under den femårs perioden. Alla frisläppta böcker, precis som all flaskpost och alla meddelande i heliumballonger kommer inte att fångas – men de som görs har möjligheten att lysa upp dagen, starta en vänskap eller till och med förändra ett liv. Så håll hoppet uppe, fortsätt frisläppa och bra saker kommer att hända så småningom. (Här är en fantastisk berättelse om en flaskpost som hittades efter 41 (!) år för att hjälpa dej att se perspektivet. [Nyhetslänkar kan ändras, så om denna inte fungerar titta på den engelska FAQ-sidan.])

Du kan titta på nyligen upphittade böcker, de mest berest böckerna och deras journaler på ledartavlan för böcker (Leader Board for Books).

åter | upp


Q

Var kan jag läsa journaler för nyligen hittade, nyligen fångade eller de mest beresta böckerna?

A

Kollan länken .

åter | upp


Q

Jag kollar på er sida, och kan inte tro vad jag läser. Vill ni verkligen att jag ska ge bort mina böcker?

A

Ummm, ja. Lita på oss. Att registrera dina böcker på BookCrossing.com, och sedan ge dem till en vän, välgörenhet eller på annat sätt släppa dem fria i det “vilda” och följa deras framfart och resor är oändligt mer tillfredsställande än den lilla nöjdheten du känner när du tittar på dina böcker i din bokhylla varje dag. Som Austin Powers skulle säga, "It's karma, baybee!"

åter | upp


Q

Vänta lite, … ni förespråkar väl inte nedskräpning här, genom att föreslå att alla bara lämnar böcker överallt? Ni borde skämmas!

A

Aw, kom igen. Ingen ser böcker som ”skräp” ( vi kunde göra opinionsundersökningar för att bevisa detta, men du får lita på vårt ord här). Dessutom är det nästan omöjligt att slänga en bok, det är helt enkelt en av de saker med ett speciellt inneboende värde som säger dej att den ska bevaras, att den ska uppskattas. Så spänn av! Vad är det värsta som skulle kunna hända… du kanske får se några böcker på parkbänkar, bussäten, eller matbord? Gör världen till ett stort bibliotek! Eller ta den säkrare, mer konventionella vägen och ge dina böcker till vänner, välgörenhet eller byt dem i en affär för begagnade böcker eller vad som helst... bara låt dem gå vidare så att de kan beröra fler liv.

åter | upp


Q

Min e-postadress har ändrats. Måste jag skapa ett nytt medlemskonto?

A

Absolut inte! Du kan uppdatera e-postadressen eller andra detaljer angående ditt BookCrossing medlemskap när som helst genom att klicka på länken "edit your profile" i "member links..." delen till vänster på varje sida om du är inloggad.

åter | upp


Q

Hur ändrar jag mitt användarnamn (skärmnamn)?

A

Om du verkligen måste ändra det kan du besöka denna sida för att ändra användarnamnet. Andra BookCrossare känner igen dej på användarnamnet, så du blir i praktiken osynlig för dem och de kommer säkert att sakna dej! Tänk på att användarnamnsändringarna loggas av systemet och att personalen kommer att informeras om dem -  så riskera inte ditt medlemskap genom att ändra namnet för att lura eller bedra andra medlemmar. Och om du har vingar kommer de inte automatiskt att flyttas till det nya namnet. Tell-a-Friend-referenser kommer heller inte att flyttas till ditt nya namn.

åter | upp


Q

Jag kan inte logga in, vad gör jag?

A

Skriv din e-postadress i inloggningsrutan (uppe till höger) men lämna lösenordsrutan tom. Systemet kommer att maila dej ditt lösenord. Om du är säker på att både din e-postadress och ditt lösenord är rätt, kontrollera att din dator är inställd på dagens datum (du kan få inloggningsproblem om ditt systems datuminställningar är fel), [Se också ”Hur kan jag se om jag är inloggad”]

åter | upp


Q

Mitt land finns inte i databasen! Varför förolämpar ni mej och mina landsmän?

A

Vi använder en välaccepterad lista för att avgöra vilka länder som ska vara med på vår lista. De länder som finns med är sådana med breda internationella erkännande, diplomatiska funktioner, medlemskap i Förenta Nationerna och andra internationella organisationer. Förvaltningar som Wales eller de Baskisk-språkiga områdena av Spanien är inte listade som länder. Det beror inte på att vi tycker att du och din kultur och ditt hemland är oviktiga, det är för att medlemmar och böcker ska kunna sökas och hittas så lätt som möjligt. även om vi uppskattar komplimangen, så kan BookCrossing inte agera som en källa för universellt erkännande.

åter | upp


Q

Hur tar jag bort min BookCrossing prenumeration/säger upp mitt konto?

A

Om du vill inte vill få nyhetsbrevet från BookCrossing och/eller vill ta bort möjligheten att få Privata Meddelande (PM), använd "edit profile" länken för att ändra dina profilinställningar – de befinner sig nederst på skärmen och du kan tillåta (enable) eller spärra (disable) dem när som helst. Om du inte vill få frisläppningsmeddelande (release-alert email), använd "release alerts" länken under "member links". (Informationen hur du säger upp/spärrar finns också med i varje nyhetsbrev, PM och frisläppningsmeddelande.) Du måste vara inloggad för att ändra dessa inställningar. Om alla dessa vald är spärrade kommer den enda BookCrossing e-post du får att vara nya journalanteckningar på dina böcker. Om du inte har registrerat eller journalfört några böcker och inte längre vill vara med BookCrossing alls, kan du få ditt BookCrossing konto raderat genom att kontakta BC Support. [Om du har registrerat eller journalfört böcker kan du fortfarande begära att ditt konto ska raderas, men det innebär att du inte får meddelande om framtida journalanteckningar; och i detta fall kommer du att ombedjas bekräfta att du verkligen vill få ditt konto raderat. Notera att många BC böcker journalförs månader eller år efter frisläpp, så om du lämnar för att du inte fått några fångster än, var tålmodig! Dessutom kommer alla inlägg i ditt namn ändras till AnonymousFinder.]

åter | upp


Q

Jag försöker ladda upp en bild till min profil eller till en journal, men jag får hela tiden felmeddelande att filen är för stor, till och med efter det att jag förminskat den till de angivna dimensionerna eller filstorleken. Varför?

A

Prova att döpa om bild med ett nytt filnamn – annars, verkar det som, kan webbläsaren inte upptäcka de storleksändringar du gjort. Ibland kan uppdatering (kallas också omläsning) av sidan i webbläsaren också fungera. Du kan tvinga Netscape Navigator eller Microsoft Internet Explorer att uppdatera den aktuella sidan genom att trycka Ctrl-R eller välja lämpligt alternativ i läsarens sidhuvudsmeny.

åter | upp


Q

Jag registrerade en bok, men den lilla bilden syns inte. Varför fungerar det för vissa böcker men inte andra?

A

Två faktorer spelar in här.

  1. Du måste ha skrivit in bokens ISBN bland bokens detaljer (du kan lägga till ISBN I efterhand om du vill).
  2. I nuläget är bara bilder tillgängliga för böcker vars ISBN och bild finns i någon av de länkade Amazon databaserna (USA, Storbritannien och Tyskland). Du kan ändra din boks detaljer och ange ett ISBN som finns i deras databas, eller så kan du ladda upp en bild på boken i en journalanteckning. Många användare gör detta, särskilt när bokens faktiska omslag inte stämmer med det som databasen hittar.

åter | upp


Q

Vad händer med mina böcker när jag lämnar dem någonstans? Hur kan jag vara säker på att de fångas och journalförs?

A

Sanningen är att vi aldrig vet vad som händer med en vild bok – det är bokens karma. Ibland hittar en person som älskar att läsa en bok som tilltalar dem - det är tur. Ibland tar människor dem men journalför dem aldrig – det är frustrerande !! BookCrossing handlar om att släppa fri och låta din bok hitta sin egen väg i världen. Allt du kan göra är att förbereda den inför äventyret – synligt BCID, säkrat etiketter, något som fångar uppmärksamheten och ett noga utvalt läge. Slutsatsen är att många böcker som fångas men aldrig journalförs.

åter | upp


Q

Oops! Jag klantade när jag frisläppte en bok! Hur kan jag fixa det?

A

Säger ”Go Hunting” sidan att din bok är i det vilda fast den faktiskt inte är det, eller är den på ett annat ställe? I så fall är det bara att skriva ned dess BCID (du behöver 3 siffrors-prefixet tillsammans med huvuddelen av BCID-numret) och gör en ny journalanteckning för boken (som helst förklarar vad som hänt). Boken försvinner från “Go Hunting” sidan och så kan du antingen göra en ny journalanteckning eller ett nytt frisläpp efter vad som passar. Vill du ändra innehållet i en anteckning eller frisläppningsmeddelande som du gjort? Det är enkelt – i nederkanten på anteckningen finns länken “Edit Journal Entry”. Klicka och ändra. Här finns även möjligheten att helt ta bort anteckningen.

åter | upp


Q

På nåt sätt har jag registrerat samma bok två gånger, hur tar jag bort den ena kopian?

A

Om du registrerat samma bok två gånger av misstag (det vill säga att ett enda fysiskt exemplar fått två BCID-nummer – registrerat du fler än ett exemplar behöver varje exemplar sitt eget BCID), gå till din bokhylla och klicka på titeln av den ”dubbla” boken (den vars BCID inte står inskriven i den fysiska boken). Du ser länken "edit book details". Om du klickar på den kan du välja att antingen ändra titel/författare så att det passar en annan, ny bok som du vill registrera – det kallas att återanvända BCID:t – eller så kan du radera dubbletten helt via "delete" nappen nederst på sidan. (Detta raderar boken ur BookCrossings databas och är bara möjligt om inga andra BookCrossare har gjort journalanteckningar för boken.) Var försiktig när du använder dessa funktioner, särskilt att radera, eftersom de inte går att ångra/upphäva. Och kontrollera, efter ändringar eller raderingar, att BCID i boken i bokhyllan matchar BCID i den verkliga boken!

åter | upp


Q

Jag gjorde ett fel i min HTML och kan inte fixa det!

A

Det ser illa ut, eller hur? Sidan är helt rörig och när du klickar på "edit journal entry" länken, så fungerar det inte! Det behövs lite lateralt tänkande bara. Det du gör är att klicka på "upload journal picture" länken. Du ska inte ladda upp ett kort, titta bara på URL:en i adressfältet upptill i webbläsaren som skapas av länken. Det finns ett nummer i slutet av URL:en som består av sju siffror som är större än bokens BCID. Det är journalens ID. I nuläget är BCID något som 4567890 och journalanteckningar mer som 6789012. Använd pekaren och musen för att kopiera numret, gå tillbaka och leta upp en "edit journal entry" länk som fungerar (oftast journalanteckningen precis före den som krånglar). Det måste inte vara för samma bok. Klicka på den länken, men ändra inte i journalen. Titta istället på URL:en som du får för denna fungerande länk, och du ser att den slutar med ett liknande men mindre nummer än det du kopierade. Byt ut numret mot det du kopierade och tryck “return”. Du bör nu kunna ändra anteckningen och fixa problemet. Nio gånger av tio beror det på att slut-kvoteringarna har missats på en URL. Ibland är en kodsträng inte avslutad på rätt sätt (<>). Ibland är det något riktigt skumt och om du inte kan få rätt på bör du kontakta Supporten.

åter | upp


Q

Vi har ofta dåligt väder här. Vad kan jag göra för att skydda min bok vid utomhusfrisläpp?

A

Stoppa in boken i en genomskinlig återförslutningsbar påse med en tydlig "Fri bok!"-lapp på den. Eller kila över till BC-shopen (Supply Store) och kolla in BookCrossing Release Bags som ett sätt att skydda dina böcker från olämpliga skurar.

åter | upp


Q

Vad är skillnaden mellan ett frisläppningsmeddelande (release note) och en journalanteckning (journal entry)?

A

Om du ger boken till en känd person gör du journalanteckningar. Om mottagaren är okänd gör du frisläppningsmeddelande. Så om du lämnar boken på ett kafé eller en parkbänk är det en vild bok – du vet inte vem som får den – gör ett frisläppningsmeddelande. På detta sätt får boken en av de små söta springande-bok-loggorna och syns på “Go Hunting” sidan. Andra medlemmar kan och kommer att gå ut och leta efter boken. Om du ger boken till en syster eller kollega, eller om du postar den till en annan BookCrossare, gör en journalanteckning – eftersom du vet vem mottagaren är. Numera finns även alternativet ”Controlled release”, som gör att du kan frisläppa en bok, även till en känd mottagare. Controlled Release kommer inte upp på ”Go Hunting” sidan.

åter | upp


Q

Vad är ett temasläpp (“themed release”)?

A

Detta är ett roligt sätt att frisläppa böcker. Till exempel: släpp en bok om hundar hos veterinären, eller om det gjordes film av en bok – lämna boken i videoaffären, nära videon. Släpp en bok av din favoritförfattare på hans födelsedag.

åter | upp


Q

Jag registrerade (eller frisläppte, eller journalförde) precis en bok, men statistiken i min profil visar det inte, vad hände?

A

Profilstatistiken (books registered, released, caught, etc.) uppdateras bara i vissa intervall – för närvarande ca varannan timme. Du bör kunna se alla dina böcker direkt om du använder "all books"-knappen; det är bara statistiken som inte uppdateras omedelbart.

åter | upp


Q

Jag är en författare som skrivit vad jag tror är en underbar och viktig bok. Får jag använda denna sajt för att marknadsföra min bok?

A

Grattis till din bok! även om vi applåderar våra författande medlemmar för ett väl utfört arbete, så tänk på att BookCrossing först och främst är en sida för och om att spåra vilda böcker. Vi understöder inte inlägg eller PM som skapas för att sälja eller göra reklam för en produkt.

åter | upp


Q

Kan jag lägga till en signaturrad i mina PM och foruminlägg?

A

I nuläget är signaturrader inte tillåtna i foruminlägg. Däremot kan du säga vad du vill i ett privat meddelande.

åter | upp


Q

Kan jag använda ett BCID för ett annat syfte än att registrera en bok (eller journalbok eller e-bok)?

A

Det korta svaret är nej, BCID är för böcker. Du kan ibland stöta på ett BCID som använts opassande för en blog eller ett fotoalbum. Vi har låtit felanvända BCID vara kvar om de skapades innan april 2006. Om något registrerades innan dess inte är en bok (eller journalbok eller e-bok) ber vi medlemmen att sluta lägga till journalanteckningar. Nya journalanteckningar ska inte göras i sådana felaktiga BCID, och medlemmen ska leta upp ett lämpligt ställe att flytta materialet till (som en diskussionsgrupp, blog eller bildlagringssida). De gamla journalanteckningarna blir kvar, men från nu och framåt kommer nya anteckningar att raderas. Vänligen observera att alla som registrerar en icke-bok efter april 2006 kommer att ombedjas flytta den till ett annat, lämpligt ställe och återanvända BCID:et till en verklig bok. Det samma gäller för alla som gör nya anteckningar för icke-böcker.

åter | upp


Q

Jag har registrerat en bok, frisläppt den, men glömde skriva ner BCID (BookCrossing ID) numret. Var kan jag hitta numret?

A

Så länge du är inloggad på sidan kan du se dina böckers BCID om du klickar på "All Books" länken på din bokhylla. Länken till bokhyllan finns till vänster på varje sida, tillsammans med andra "member links."

åter | upp


Q

Hur kan jag se om jag är inloggad?

A

Der ser "member links..." avdelningen till vänster samt ditt ”användarnamn, you’re logged in” uppe till höger på varje sida du besöker [Notera: om du har loggat in men inte ser dessa saker, kolla BookCrossing URL:en (webbadressen). Adressvarianter för "bookcrossing.com" som "bookcrossings.com" (plural) eller "bookcrossing.org" kommer att peka på rätt data men inte förvara inloggningsinformation, eftersom de inte kan läsa sidans cookies. Kontrollera att du använder en "bookcrossing.com" adress.]

åter | upp


Q

Jag ser att jag är inloggad, men sidan ber mig hela tiden att logga in innan jag kan registrera böcker eller göra journalanteckningar. Vad kan jag göra?

A

Kontrollera att du ställt in din läsares ”caching behavior” på "automatic" eller "always check for newer content" etc. Dessa inställningar styr din läsares Temporary Internet Files om du använder Microsoft Internet Explorer, eller Cache inställningarna i Netscape/ Mozilla. "Once-per-session" eller "never" alternativen för dessa inställningar kan göra att din läsare visar föråldrat innehåll, som kan få det att se ut som (från ditt ”håll”) att du inte är inloggad.

Annat tips: med Netscape Navigator, prova med "http://www.bookcrossing.com" och inte bara "http://bookcrossing.com". Netscape har ett fel i designen som kan hindra din läsares cookies och hindra normal inloggning.

åter | upp


Q

Vad är “Friends List” (vänlista)?

A

Detta är en grupp människor vars bokhyllor lätt kan nås från din egen bokhylla utan att använda sök medlemmar funktionen. Din lista kan du använda på det sätt som passar dina syften. Vissa medlemmar lägger dit folk de byter böcker med, vissa lägger dit folk med liknande lässmak vars bokhyllor de vill kolla med jämna mellanrum, vissa lägger upp de som har intressanta profiler eller bilder de gillar. Vill du lägga till en användare till din vänner lista? Gå till den tilltänkta vännens bokhylla (genom att klicka på användarnamnet varhelst du ser det). Under den personliga informationsfältet i användarens profil hittar du en länk för att addera denna person till din vänlista. Klicka och voila, du har en ny vän. Några medlemmar frågar innan de lägger till någon på listan, men det är ingen regel – de flesta har inget emot att kallas vänner.

åter | upp


Q

Jag behöver tips om hur jag kan göra min profil personlig!

A

BrynnSC har bra tips på sin sida: http://home.sc.rr.com/brynnsc/Codes.htm. Sedan är det bara att prova och fråga sig fram. Oftast kan man titta på koden till en sida som har något man gillar genom att välja ”Källa” under menyn ”Visa” (i alla fall i MS Internet Explorer).

åter | upp


Q

Min bokhylla och profil ser helt konstiga ut och går ut över kanterna på sidan. Vad har jag gjort och hur kan jag rätta till det?

A

Det verkar som du gjort ett HTML-fel inuti din profil. Använd "my profile" länken bland "member links" (eller om du inte kan se den på din fint tilltrasslade sida: https://www.bookcrossing.com/myprofile) för att ändra i din profil; kopiera allt inom ”extended-profile” fältet och spara det som en fil på din dator, töm sedan fältet och spara din BC profil. Det borde fixa visningsproblemen. Sedan kan du antingen gå igenom den sparade filen och rätta till HTML-felen – vanligen omatchade kvoteringar eller saknade sluttaggar (>) – eller kan du prova att lägga tillbaka en sak i taget i din BC profil tills du hittar det som trasslar och ta bort/rätta denna. Tänk på att vissa tabeller och kartor som placerats i profilen ibland kan förvränga den. (TIPS: Det är alltid bra att ha en back-up fil av innehållet som du lagt i den utökade profilen, särskilt om du jobbat mycket på att få den att se ut som du vill! Men snälla, ändra inte färg eller typsnitt utanför din utökade profil. Det förstör dessutom databasen.)

åter | upp


Q

Jag tycker att sajten är fantastisk och vill berätta för andra om den. Finns det ett lätt sätt att göra det?

A

Yep, klart att det finns. Om du går till länken till vänster som kallas "the buzz", där det finns flera länkar till BookCrossing Buzz, hittar du våra "tell-a-friend" referens länkar. Klicka här och berätta för alla! (Oh, och tack så mycket!)

åter | upp


Q

Jag kan inte fatta att någon skrev vad de precis gjorde på sidan (eller i en journal eller ett privat meddelande (PM)). Det var direkt olämpligt i mitt tycke. Vad ska jag göra?

A

Tänk vänligen på att BookCrossing är gratis och allmänt tillgänglig – allt som skrivs in i forumen eller journalerna är tillgängligt via vilken Internet sökmotor som helst. Forumet är inte övervakat, även om vi tar bort de spamförsök som ibland inträffar. Om du får något som du känner är en olämplig kontakt med en annan BookCrossare, vänligen rapportera saken till Supporten genom "Contact Us" länken så vi kan upprätta en skriftlig, dokumenterad samling av all korrespondens om det skulle behövas för framtida ändamål och om det bedöms att ingripande behövs. Om du någonsin oroar dej för din personliga säkerhet rapportera det omedelbart till polisen och avstå från att skriva i forumen, eftersom detta är en myndighetsfråga. Vi påminner om att, precis som i alla online grupper, kan du aldrig vara 100% säker på identiteten på personen på andra sidan skärmen. Vi uppskattar verkligen ditt positiva stöd och användande av BookCrossing och uppmuntrar dej att fortsätta att läsa och frisläppa!

åter | upp


Q

Har jag gjort något? Sidan säger att jag inte finns i databasen, eller att det inte finns några böcker i min bokhylla eller att det inte finns några svar på en tråd i forumet. Inte bara det, jag kan inte heller få någon av sökfunktionerna att fungera. Vad har hänt?

A

Ibland drabbas sajten, precis som alla växande barn, av små vredesutbrott som kan störa BookCrossing aktiviteterna. Om du upptäcker sådana problem, kolla på Announcements forumett för att se om Supporten redan känner till det, och om inte så vänligen rapportera det så fort som möjligt så att vi kan få igång våra fantastiska IT-människor för att lösa trasslet. Till dess – ingen panik. Du är fortfarande medlem, och har fortfarande böcker i hyllan. Forumen finns fortfarande och dina vingar gäller än om du har sådana. Vi rekommenderar att du inte fixar med din profil eller laddar ned förnumrerade etiketter förrän sajten åter är stabil.

åter | upp


Q

Q: Vad är skillnaden mellan "tell-a-friend" referenser och "new member" referenser?

A

"Tell-a-friend" sidan under "the buzz" ger BC:are möjlighet att maila en lista med vänner och berätta för dem om BookCrossing, och har även exempel på referenslänkar som kan läggas in som signaturrad i e-post eller på andra anslagstavlor (message boards). När någon klickar på länken i “tell-a-friend” mailet eller på något annat ställe, kommer de till sajten och personen som skickade ut länken ökar sin "tell-a-friend" räknare. [Detta fungerar bara en gång per dator, så man kan inte fuska.] Eftersom detta endast betyder att någon klickat på länken, inte att de blivit medlemmar, finns det ingen möjlighet att ta reda på vem det var – det är bara en räknare av in-klickningar. "New member" referensen visar antalet nya BC:are som angivit en annan medlem som referens i sin profil. Om man blir medlem i samband med journalanteckning kommer frisläpparen att få äran av att vara referens till den nya, men bara om medlemskapet skapas i samband med antecknandet (inte om medlemskap görs först och anteckning sedan).

åter | upp


Q

Vad är "BX Time"?

A

"BX Time" eller "BookCrossing time" är den Centrala Tidszonen i USA (GMT -6), där BC:s huvudkontor är lokaliserat.

åter | upp


Q

Vad betyder böckernas statusförkortningar (TBR, AVL, PC, RES och TRAV)?

A

Statusförkortningarna indikerar var en bol är och vad den gör. Medlemmar kan använda statuskoderna på ett antal olika sätt, men vanligast är:

  • TBRTo Be Read – Ska läsas: Medlemmen har ännu inte läst boken.
  • AVLAvailable – Tillgänglig: Boken finns till hands och är varken reserverad eller väntar på att bli läst. Vanligtvis när en bok sätts som “Available”, planerar medlemmen att frisläppa boken på ett eller annat sätt. Det kan betyda att medlemmen är villig att skicka boken som ett kontrollerat släpp som en del i ett byte; läs medlemmens profil för att kolla om de nämner att de är intresserade av bokbyten. Det är god ton att erbjuda sig att skicka porto eller en annan bok i utbyte när du frågar efter en bok. OBS: Bokbyten är ingen skyldighet/rättighet!
  • PCPermanent Collection – permanent samling: även om denna definition kan variera mellan användare, så betyder PC oftast att boken är precis det – en del av medlemmens permanenta bokhylla. Du kanske tycker att det motsäger BookCrossings syfte att ha en permanent samling, men så är det inte nödvändigtvis.
  • RESReservedreserverad: Boken är reserverad för ett speciellt syfte, tex ett temasläpp, ett kontrollerat frisläpp till en specifik person, eller kanske för nästa led i en bokstafett (BookRay) eller bokring.
  • TRAVTraveling – resande: Boken finns inte längre i händerna på den senaste journalföraren. Den kan vara i det vilda väntande på att bli fångad eller kanske postades den eller gavs till någon i ett kontrollerat frisläpp. Så fort boken har lämnat den senaste journalföraren men inte journalförts av någon annan kan den anses vara resande. (När du gör frisläppningsmeddelande (release notes) sätts statusen automatiskt till "traveling".)

åter | upp


Q

Vad betyder "(nt)" i slutet på vissa forums rubriker?

A

Det betyder "no text" – det vill säga att det inte finns något textmeddelande förutom rubriken, så du behöver inte klicka på den för att se ytterligare information. Sajten lägger till "(nt)" i slutet av "ingen-text" meddelandet av sej själv, men endast för den sammandragna forum läget – om du tittar på forumen i expanderat läge ser du inte "(nt)" eftersom inläggen redan visas fullständigt. [Ibland lägger folk själva till "(nt)";det är vad som hänt om du ser "(nt)" i rubriken när du ser hela inlägget.]

åter | upp


Q

Vad är ett BCID?

A

BookCrossing ID — varje bok du registrerar får ett identifikationsnummer, unik för endast det exemplaret. Varje BCID har en hemlig del (siffrorna före bindestrecket) och en offentlig del (siffrorna efter bindestrecket, som är en del av URL:en (adressen) för varje bok, och kan användas för att ge andra ett sätt att titta på bokens journal). Det fullständiga BCID:et ska stå inuti boken, det används för att göra nya journalanteckningar eller frisläppningsmeddelanden. [Varje BC:are som journalfört en bok kan se dess fullständiga BCID på sin bokhylla, men ingen annan kan se det fullständiga BCID:et online.] Genom att hålla den hemliga delen hemlig kan ingen göra en journalanteckning om inte boken varit i händerna på personen vid något tillfälle.

åter | upp


Q

Vad är ISBN, då?

A

Detta betyder  International Standard Book Number. Det är ett unikt nummer som ges till bokens upplaga av dess förlag. Numret beror på ursprungslandet.

åter | upp


Q

RABCK?

A

Random Act of BookCrossing Kindness (slumpartad uttryck av BookCrossing snällhet) — detta kan ta sig flera uttryck, men vanligast är när någon skickar dej en bok utan att be om en i utbyte eller ersättning i form av porto. Det är helt enkelt att göra något trevligt för en annan BookCrossare! På sidan http://rabck.com/ kan man registrera sig och sin adress och söka andra medlemmars adresser om man vill överraska dem utan att först fråga om deras adresser. Många föredrar dock att inte lägga ut sin adress så officiellt och då får man skicka ett PM och fråga dem.

åter | upp


Q

PM?

A

Private Message (privat meddelande) — när du registrerade dej uppgav du en e-postadress. Du fick också möjlighet att tillåta privata meddelande. Om du kryssade för detta alternativ kan medlemmar gå till din bokhylla, titta under informationsfältet och klicka på “send [användarnamn] a private message.” Din e-postadress avslöjas aldrig, inte heller avsändarens. All e-post går genom sidan för att behålla dina uppgifter privata.

åter | upp


Q

Berätta om ringar och strålar (Rings and Rays).

A

Folk som vill dela sina böcker med andra BC:are ordnar ibland bokringar eller bokstrålar, som man kan anmäla sig till. Se vidare på bokringssidan.

åter | upp


Q

OBCZ eller OCZ?

A

Official BookCrossing Zone — en BC medlem, som har tillstånd av platsansvarig, sätter upp en hylla, låda, hörn osv som blir ett samlingsställe för utbyte av böcker. Du kan skriva ut och sätta upp en poster. Du måste kanske fylla på den själv till en början, men efter ett tag fattar folk och börjar ta böcker från OBCZ och lämna sina egna. Det finns en väldigt utförlig OBCZ Primer, skapad av bookczuk, och ett Forum för OBCZ organisatörer. Plus en World Wide BookCrossing OBCZ Finder skapad av  Netstation för att underlätta för dej att hitta en OBCZ nära dej, var du än är!

åter | upp


Q

ISO?

A

In Search Of – används ofta i foruminlägg när någon letar efter en bok, eller efter en BookCrossare som inte svarar på PM.

åter | upp


Q

Wishlist?

A

Cliff1976 har skapat en fantastisk sida på http://bcwish.cliff1976.net// där man kan skriva in vilka böcker man har på sin önskelista. Detta underlättar om någon vill skicka en RABCK till dej, men också för dem som startar upp bokringar/-strålar. Se vidare på http://bcwish.cliff1976.net/help/.

åter | upp


Q

BookRelay?

A

Bokstafett – en sida skapad av CasualReader på http://bookrelay.com/ – där någon erbjuder en bok (i en viss kategori). är du intresserad skickar du ett PM via sidan och erbjuder istället en av dina böcker till nästa person. Se vidare på http://bookrelay.com/faq.php.

åter | upp


 

Q

Var kan jag få tag på alla de häftiga bokmärkena och BC-prylarna jag sett och hört om?

A

Klicka dej bort till vår underbar (och säkra) Supply Store! Där kan du hitta alla sorters BookCrossing prylar och grejer för dej och dina favorit BookCrossare. Varje köp och donation som gör här stöder direkt BookCrossing-rörelsen, genom att bidra till att täcka kostnader för hårdvara, mjukvara, bandbredd och så klart människor som sköter sajten och databasen.

åter | upp


Q

Finns det presentkort i shoppen? Hur länge är de giltiga?

A

Presentkort (Gift Certificates) finns faktiskt, i olika valörer för olika budgetar. Klicka här för att ögna igenom och se vad som finns. BookCrossing Gift certificates är giltiga i 6 månader från det att de utfärdats.

åter | upp


Q

Jag ser vingar runt vissa medlemmars namn. Vad är det och hur kan jag få sådana?

A

BookCrossings vingar är vårt sätt att ge lite erkännande till extra stödjande medlemmar. Utan deras stöd skulle vi inte kunna betala för utveckling, tillhandahållande av sajtenm bandbredd eller personal för BookCrossing.com, och fortfarande behålla medlemskapet här gratis. Som en extra bonus för bevingade medlemmar finns några icke-essentiala BookCrossing.com webbsidefunktioner endast för dem - så kallade Wings Features. Om du vill förtjäna BookCrossing vingar, eller skänka en annan medlem vingar klicka dej bara bort till Supply Store, beställ någon vara eller gör en donation (så liten som $5!), och du ser BookCrossing vingarna dyka upp runt ditt användarnamn här på BookCrossing.com. Du kan hitta lite mer information om vingar här.

åter | upp


Q

Så om en $5 donation ger mej vingar i en månad, betyder det att $15 ger mig vingar i tre månader eller $60 i 12 månader?

A

Inte exakt. Vingar tilldelas bara per köp. Så en $5 donation ger dej vingar i en månad och en $15 donation ger dej också vingar för en månad. I nuläget kan vingar inte ”lagras” eller förlängas med ytterligare köp när du redan flyger. Så om du gör tre olika köp på raken har du fortfarande bara vingar i en månad. (Självklart kan du ge bort dina extra vingar till någon annan, och denna har då vingar i en månad. Vi rekommenderar att bara ge vingar till någon som inte har vingar redan eller som har bleknande vingar, för att din gåva inte ska ”drunkna” i de befintliga vingarna.) Den goda nyheten är att det finns ett sätt att få vingar över en längre period genom den vara i BC shopen som så smart kallas Wings for a Year. Det finns också alternativ med vingar för dej och olika antal vänner i shopens kategori Donations, Wings & Gift Certificates.

åter | upp


Q

Finns det något ställe där alla mina frågor om Supply Store besvaras? (Förutom här, menar jag!)

A

Medlemmen TexasWren och några av våra kunniga Support Team Volontärer gjorde bra och smart artikel som täcker en stor del av information om Supply Store. Artikeln var med i nyhetsbrevet och kan återfinnas här.

åter | upp


Q

Jag försökte handla, men mitt kreditkort avslogs! Vad gör jag nu?

A

Hmmmmmm....ett avslaget "bra kreditkort" beror ofta på en felmatchning i AVS (Automatic Verification System). Detta är ett säkerhetsfilter som vår handelsansvarige administrerar för bedrägeriskydd och kan vara överkänsligt. Det händer vanligtvis när faktureringsadressen inte överensstämmer med den avsändande adressen, eller när mottagarlandet inte är samma som för kreditkortets lagrade faktureringsadress. Vår affärsansvarige föreslår att du provar igen och att du även kollar med ditt kreditkortsbolag för att säkerställa att det inte är något fel på ditt konto. Du kan kontakta oss för hjälp via numret som anges på Supply Store sidan, eller via länken "contact us" under "Home" till vänster på sidan (se till att välja alternativet för "Supply store help"). Eller så kan du betala per post, eftersom vi glatt accepterar checkar eller betalningsorder.

åter | upp


©2001-2006 BookCrossing.com  All Rights Reserved
Denna websida konstruerades av Moem och stoneshop.  Synpunkter kan lämnas via det Skandinaviska forumet
(Laatste update van deze pagina: 24 Mar 2009)

Det finstilta:
Namnet och loggan Bookcrossing är ©Bookcrossing.com. Vi är entusiastiska medlemmar på den sidan, och loggan används hä:r för att göra reklam för originalsidan. Vi planerar inte att profitera på användandet. -o-o- Name and logo are ©Bookcrossing.com. We are enthusiastic participants in that site and have used the logo here to promote the original site. We do not intend to make a profit out of its use.